Join today and be a part of the fastest growing B2B Network
Join Now
Search

Wat is de relatie tussen import en export in een mercantilistisch economisch systeem?

In de loop der jaren heeft onze wereld verschillende economische systemen en verschillende neigingen tot verschillende wetten doorgemaakt. De geschiedenis zit er vol mee. Mercantilisme kan ook worden genoemd als een van hen. Om echter te begrijpen wat een mercantilistisch economisch systeem is of wat mercantilisme is, moet je eerst een basisidee hebben van wat economie is.

Dus laten we dit stap voor stap doen. Economie wordt gedefinieerd als, in eenvoudige woorden, de studie van productie, distributie en consumptie van goederen en diensten. Het draait dus eigenlijk om alles wat met zaken te maken heeft. Er wordt gekeken naar hoe dingen worden geproduceerd en alles wat van invloed kan zijn op de productie. Er wordt ook gekeken naar wat je moet produceren, waarom je zou moeten produceren en voor wie je zou moeten produceren. Op precies dezelfde manier als het goed kijkt naar de productie en al zijn verschillende aspecten, kijkt het ook naar de verschillende aspecten van distributie en consumptie.

Bovendien is volgens de economie het grootste probleem, dat meestal het fundamentele economische probleem wordt genoemd, waarmee de wereld wordt geconfronteerd, dat de behoeften van mensen onbeperkt zijn en de middelen om ze te vervullen beperkt zijn. Dus, om effectief gebruik te maken van de middelen die je hebt om aan de meeste van je wensen te voldoen, is wat ons door de economie wordt geleerd.

Wat is een economisch systeem?

Nu we een basisbegrip hebben van wat economie is, gaan we verder met wat economische systemen zijn. Dus, zoals met al het andere, zijn er verschillende manieren waarop mensen ervoor kunnen kiezen om een eenvoudige taak uit te voeren. Dat is ook het geval met de economie. Een economisch systeem, in eenvoudige woorden, is een proces dat door mensen wordt gebruikt, waardoor ze hun productie, distributie en consumptie organiseren. Nu zijn er vier dingen waarop je productie is gebaseerd en ze worden de productiefactoren genoemd. Land, arbeid, kapitaal en ondernemerschap zijn de vier productiefactoren, die op verschillende manieren worden gereguleerd in verschillende economische systemen.

Wat is mercantilisme?

Op naar het mercantilisme, dus een mercantilistisch economisch systeem werd voor het eerst geïntroduceerd en beoefend tussen 1500-1700 in Europa. Nu werd het ook in andere delen van de wereld beoefend, zoals de Britten.

Onder mercantilisme wordt de totale rijkdom van een land bepaald door het totale volume edelmetalen, dat ze hebben, voornamelijk goud en zilver. Je kunt je dus voorstellen dat de overheid zich zorgen maakt over het verzamelen van goud en zilver. Wat de regering ook deed, was ervoor zorgen dat hun goud- en zilverreserves toenamen.

Nu, om hun goud- en zilverreserves te vergroten, moest een land een gunstige of positieve handelsbalans hebben, waar hun export meer was dan hun import. Laten we een voorbeeld nemen van een normaal bedrijf, als u wilt dat uw bedrijf succesvol is, moet u een grotere instroom van contant geld of middelen hebben in vergelijking met de uitstroom ervan. Dit betekent, in eenvoudige woorden, dat uw verkopen meer zijn dan uw aankopen. Dit zal uw bedrijf helpen om winst te maken. Hoe hoger het verschil tussen de twee, hoe meer winst uw bedrijf zal maken. Op dezelfde manier moesten landen minder kopen en meer verkopen om een gunstige handelsbalans te behouden. Dit zou ertoe leiden dat de andere landen het verschil proberen goed te maken door hen goud, zilver en andere edelmetalen te geven.

Nu, teruggaand naar de periode 1500-1700, was het een tijd waarin er veel kolonies waren. Er was een koloniaal systeem in het algemeen. Nu was het moederland degene die profiteerde van dit economische systeem. Ze zouden de grondstoffen en voorraden uit hun koloniën importeren en door gebruik te maken van hun superieure industriële capaciteiten, zouden de moederlanden afgewerkte producten maken. Door waarde toe te voegen aan deze grondstoffen, zouden ze de prijzen verhogen en terugverkopen of weer exporteren naar de koloniën.

De koloniën zouden ook dienen als markt voor de moederlanden. Door goederen te verkopen, tegen hogere prijzen, aan de mensen in de koloniën zou het moederland forse winsten maken.

Nu heeft dit economische systeem ook bepaalde voordelen en gebreken zoals elk ander economisch systeem in de wereld.

Voordelen

  • Toename in ontwikkeling: Handel tussen landen leidt tot een snellere ontwikkeling voor beide landen die bij de activiteit betrokken zijn.
  • Toename van rijkdom: Mercantilisme stelt het moederland in staat om veel sneller rijkdom te vergaren dan andere economische systemen.
  • Het helpt bij het verlagen van het werkloosheidspercentage: Handel tussen landen opent werk- en werkgelegenheidskansen voor mensen uit beide landen die bij deze activiteit betrokken zijn.
  • Het helpt bij het opbouwen van sterkere relaties: Bedrijfsactiviteiten vereisen dat beide landen culturele kennis over elkaar hebben. Deze uitwisseling van culturele kennis stelt hen in staat om sterkere en langdurigere relaties op te bouwen.

Gebreken

  • Het kijkt meer uit naar de belangen van het moederland: In de koloniale tijd stonden de belangen van het moederland altijd voorop. Het moederland bleek de meeste vruchten te plukken van deze specifieke handelsregeling.
  • Het moedigt negatieve gevoelens aan bij de mensen van de koloniën: Hoe verbazingwekkend dit economische systeem ook mag klinken, het mercantilisme stond de sterkere landen alleen toe om de vruchten van de handel te plukken en grotere delen van de rijkdom te vergaren, waardoor er geen of heel weinig overbleef voor mensen die in de koloniën woonden.
  • Het creëert een risico op uitputting van natuurlijke hulpbronnen: Er zijn maar zoveel natuurlijke hulpbronnen in een bepaald stuk land. Wanneer het moederland zich richt op het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen als grondstof voor hun producten, dan is het slechts een kwestie van tijd totdat ze uitgeput raken.

Wat is het fundamentele economische probleem?

Het fundamentele economische probleem doet zich voor met het fenomeen van onbeperkte behoeften en het hebben van schaarse middelen. Als gevolg hiervan moeten mensen keuzes maken die hen de meeste voldoening zouden geven.

Wat is het beste economische systeem ter wereld?

Er zijn veel economische systemen, die in de loop van de tijd zijn gekomen en gegaan. Sommigen van hen worden vandaag de dag ook nog steeds beoefend. Ze hebben allemaal gebreken die kunnen worden uitgebuit en voordelen die kunnen worden geoogst. De meeste mensen geloven tegenwoordig echter dat een gemengd economisch systeem beter is dan de rest.

Tell Us What You NEED

    * To achieve our mission we provide all the necessary functionalities to buyers and sellers that help them in developing the voice of their business and to expand worldwide.